Spring til indhold

Husker du din første cykel?

  • Nyt

De fleste husker nok deres allerførste rigtige cykel, altså den cykel med to hjul, der kunne erstatte den lille røde, trehjulede med lad, mange har haft som ganske små. Uanset hvordan den første rigtige cykel har set ud, så husker man den sikkert som en af de rigtig smarte børnecykler, der måske endda havde kvaster på styret eller perler i egerne – og hvis ikke den havde nogen af delene kunne man altid montere et stykke pap med en tøjklemme, så den kunne lave en mægtig larm, når man trådte til på pedalerne. Sjældent har man været så stolt, som første gang man satte sig op på sin helt egen cykel.  Magien ved cyklen varer hos nogle blot et par dage, hos nogle varer den et par år, mens andre kan bevare passionen for cykling hele livet.

Efter en periode med støttehjul, beslutter ens forældre, at man skal lære at cykle rigtigt. Den første gang, man skal cykle rigtigt er en temmelig klassisk forældre-barn-ting. De fleste har nok lært efter metoden med en far eller mor, der monterede en pind eller et kosteskaft på cyklen, så de kunne holde én oprejst, indtil man på nærmest magisk vis fandt balancen og de kunne give slip og lade én cykle selv for allerførste gang. Angsten, der griber én, når man det går op for én, at mor eller far ikke længere fast, betyder måske, at man vælter for første gang, men man nåede måske alligevel at cykle lige præcis nok til at bevare gejsten til at komme op på jernhesten igen med det samme.

Når man for alvor har fået fod på, hvordan pedaler og styr skal håndteres, så man ikke ender med en grim asfalteksem, kommer de første rigtige cykelture, hvor forældrene tager én med ud i trafikken. Efter en længere periode med trafikregler og påmindelser om at se sig for, får man måske lov til at cykle i skole, ligesom de store børn.

Ja, som barn var de fleste af os bestemt betagede at cykle, mens de fleste voksne ikke føler noget særligt magisk ved det længere og udelukkende ser cyklen som et transportmiddel, der til tider kan have sine fordele, som er fin når vejret er godt og mindre attraktiv når det regner eller blæser. Der er heldigvis også mange, der senere i livet virkelig genfinder glæden ved at cykle. De opdager, at de simpelthen elsker at cykle. I den forbindelse taler man ofte om, at man bliver klar i hovedet af at komme lidt ud og cykle, man får orden i tankerne og masser af motion på samme tid. Man taler om cykling, der er med til at øge det generelle velvære markant. Det er fantastisk at cykle, både i byen og på de mange danske landeveje.