Spring til indhold

Forkæl bilen med en carport eller garage

  • Nyt
garage carport

I vinterhalvåret er sne og is et stort irritationsmoment for mange bilejere, hvis biler står under åben himmel om natten. Spar tid i den travle morgenstund ved at lade bilen overnatte i en carport eller garage, så du ikke skal skrabe ruderne fri for sne eller endda grave bilen frem af snebunkerne – du kan desuden også bruge en garage til at opbevare havemøbler og planter der ikke tåler frost.

Du kan frit opføre carporte og garager på op til 35 kvadratmeter uden at skulle anmelde det til kommunen. Dog er grænsen 20 kvadratmeter for rækkehuse. Op til 50 kvadratmeter skal garagen blot anmeldes til kommunen, men over 50 kvadratmeter skal du søge om byggetilladelse. Du kan godt placere en carport eller garage i skel, hvis den samlede længde ikke overstiger 12 meter. Vær opmærksom på, at garagens ydervægge eller tag ikke må være højere end 2,5 meter inden for 2,5 meter fra skellet. Du skal også sørge for at holde tagvandet inde på din egen grund, f.eks. ved at opsamle regnvandet i en tønde.

Der er en række brandmæssige krav til bygninger, der ligger i skel eller tættere end 2,5 meter på skel, ligesom der er særlige brandkrav til bygninger, der bygges sammen med boligen eller ligger mindre end en meter fra boligen. Det gør sig jo ofte gældende for garager og carporte. Du skal huske at fortælle dit forsikringsselskab, at du har bygget en carport eller garage uanset om den er til biler eller opbevaring, så policen på din husforsikring kan blive opdateret. Hvis der opstår brand eller anden skade, kan det få betydning for udbetaling af erstatning.

Hvis man har store teenagebørn, kan det være ret fristende at indrette garagen til beboelse. Vær opmærksom på, at du på den måde udvider etagearealet og dermed grundens bebyggelsesprocent, der normalt er 30 i parcelhusområder. Garagen skal efter ombygningen til beboelse opfylde de samme krav som en ny tilbygning beregnet på beboelse. Der er en lang række regler om rumhøjde, flugtveje, isolering og meget andet. Inden du går i gang med ombygningen, skal du sende en ansøgning om byggetilladelse til kommunen. Når garagen er indrettet til beboelse, skal forsikringsselskabet have besked om dette, så din forsikring afspejler de faktiske forhold.

garage carport

Du kan købe en carport som byggesæt fra de fleste byggemarkeder, men du kan også købe mere eksklusive modeller fra firmer, der specialiserer sig i at levere materialer, design og måske endda også arbejdskraft. Hvis du bor i et arkitekttegnet hus, er det måske pengene værd at få en arkitekt til at designe en carport, der passer til huset. I alle tilfælde skal en carport eller garage passe til huset, så den ikke skiller sig ud og dominerer omgivelserne.