Spring til indhold

Gang i byggeriet

  • Nyt

Nu skal der død pine gang i byggebranchen! Byggebranchen er på mange måder et benchmark for hvordan den generelle samfundsøkonomi er. Bygges der, er der tillid. Er der tillid, er der – oftest – økonomisk vækst og optimisme. Lav rente. Stabil inflation. Gode tider.

Nu ligger landet bare sådan, at byggebranchen desværre har været en død sild de seneste år. F.eks. har tømrere haft det svært ved at skaffe nye kunder, og det har desværre resulteret i en række konkurser i branchen.

Vi kender alle den økonomiske mølle. Og ligeså selvforstærkende en sneboldeffekt der er under højkonjunktur er samme sneboldeffekt under en recession. Manglende tillid fører til færre investeringer. Dermed fyringer. Dermed lavere omsætning for landets virksomheder. Og så kører møllen. Det er desværre økonomiens realiteter, og derfor skal der typisk én eller anden form for stimulering til at rette økonomien op i krisetider. Men så kommer dilemmaet: Skal man acceptere gæld for måske at få vækst? Det er det spørgsmål der kan bringe hede ideologiske kampe op blandt partisoldaterne.

I Danmark er vi ret enige alle sammen, der skal stimuleres. Gældsstiftelse er vejen frem. Den ene fløj mener at vi skal gældsætte os for at give skattelettelser og den anden mener at der skal investeres i offentlige projekter. Under den tidligere, borgerlige regering blev der indført en såkaldt BoligJob-ordning. Her gives fradrag til de danske skatteydere, så de kan få lavet forbedringer i boligen. Samtidig skaber det så en øget efterspørgsel efter ydelser af håndværksfirmaer.

Set i forhold til nogle af de løsninger der er indført i udlandet, så er det en virkelig sympatisk måde at gøre det på. Og smart fra politikernes side. Hvem brokker sig over et fradrag? Så er de fleste af os fuldstændigt ligeglade med offentlig gæld mv. – bare vi får vores fradrag. Hvorimod andre lande har forsøgt sig med mindre håndgribelige ting som renovering af offentlige bygninger osv. Det kan befolkningen ikke mærke og derfor vil der være mindre tilslutning til løsningen.

Så vi kan alle være glade for ordningen. Den er i sidste ende med til at sikre vækst og fremtidig velstand og velfærd til os alle. Byg, Forest. Byg.